Toyota Hilux s pogonom na vodonik

TOYOTA ФИНАНС

Počeo razvoj prototipa gorivnih ćelija na vodonik za Toyotu Hilux

  • U okviru programa Centra za napredni pogon (Advanced Propulsion Centre - APC), Toyota Motor Manufacturing (UK) Ltd. obezbedila je sredstva od Vlade Velike Britanije za razvoj vozila s nultom emisijom
  • Program je posebno orijentisan ka razvoju prototipa gorivnih ćelija na vodonik namenjenih Toyoti Hilux
  • Toyotina najnovija, druga generacija tehnologije gorivnih ćelija spremna je za zaokret

 

Vođena rastućom potražnjom kupaca i Toyotinim humanim pristupom mobilnosti u svim sektorima, kompanija je prepoznala novu priliku na tržištu komercijalnih vozila u ponudi proizvoda s nultom emisijom. Toyota je prošle godine uspešno konkurisala za dobijanje finansijskih sredstava za potrebe aktivnosti APC-a (Advance Propulsion Centre), predstavljajući projekat koji doprinosi razvoju novih, čistijih tehnologija i rešenja za mobilnost. APC igra osnovnu ulogu u automobilskom segmentu Velike Britanije i nudi jedinstvene mogućnosti da se premosti jaz između proizvodnje i budućih tehnoloških zahteva. Ovo finansiranje posebno podržava kasniju fazu istraživanja i razvoja koja prati proizvod od potvrđivanja koncepta do prototipa vozila.


Konzorcijum na čelu sa Toyotom Motor Manufacturing (UK) Ltd. (TMUK) će dobiti sredstva za pokrivanje troškova razvoja pogona na gorivne ćelije za model Hilux. U saradnji sa visoko stručnim tehničkim i inženjerskim partnerima sa sedištem u Velikoj Britaniji, a to su kompanije Ricardo, ETL, D2H i Thatcham Research, cilj projekta je da osvoji proizvodnju druge generacije komponenti Toyotinih gorivnih ćelija (koji se već koriste u najnovijoj Toyoti Mirai), kako bi Hilux bio transformisan u električno vozilo na gorivne ćelije. 


TMUK će predvoditi ovaj projekt, dok će tim u okviru Toyote Motor Europe (TME) R&D pružati stručnu i tehničku podršku, kako bi omogućio ostalim timovima u Velikoj Britaniji da izgrade sopstvenu tehnologiju i postanu spremni za razvoj sledeće generacije vodoničnog pogona.


Više od 20 godina Toyota promoviše sveobuhvatni pristup problemu neutralnosti ugljenika nudeći raznovrsnu gamu vozila, uključujući sve elektrifikovane tehnologije, hibrid-električne, plug-in hibrid-električne, kao i električne automobile na baterije i električne automobile s gorivnim ćelijama. 


toyota hilux


Uspešan razvoj sektora transporta na pogon zasnovan na vodoniku suštinski je element za dostizanje ovog cilja. U okviru ponude, prvi prototip vozila biće proizveden u pogonima TMUK-a u Bernstonu tokom 2023. godine. Nakon dostizanja uspešnih rezultata, cilj je priprema za proizvodnju malih serija. Ovaj projekat predstavlja uzbudljivu priliku da se istraže mogućnosti dodatne primene Toyotine tehnologije gorivnih ćelija u segmentu vozila koji je ključan za brojne industrijske grane, i koji će pomoći da se podrži kretanje tog sektora ka dekarbonizaciji.


“Velika Britanija je jedno od ključnih tržišta za pik.ap vozila, ali je i važno tržište za Toyotu. Ovo ulaganje predstavlja ogromnu priliku za razvoj rešenja za vozila s nultom emisijom u vrlo značajnom segmentu tržišta. Želeli bismo da se zahvalimo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na finansijskom ulaganju koje će omogućiti konzorcijumu da istraži dalje pravce razvoja pogona na gorivne ćelije za model Toyota Hilux, podržavajući naše planove za dostizanje neutralnosti emitovanja ugljenika”.


Matt Harrison, predsednik i CEO kompanije Toyota Motor Europe


 


O konzorcijumu:


Ricardo – kompanija za globalni strateški inženjering i konsultantska kuća za pitanja životne sredine, koja je specijalizovana za sektore transporta, energetike i ograničenih resursa. Ova kompanija će podržati tehničku integraciju komponenti gorivnih ćelija na šasiju modela Hilux.


ETL - Svojom stručnošću u dizajnu i inovacijama, European Thermodinamics je posvećen isporuci toplotnih rešenja visokog nivoa. Uz to, pružiće podršku u pružanju najsavremenijih rešenja za upravljanje toplotom.


D2H - Grupa kompanija D2H pruža usluge inženjeringa visoke tehnologije u simulaciji, modeliranju, aerodinamici, termodinamici i dizajnu za automobilski sport, kao i druge industrije strogih zahteva. Njihova znanja o termodinamici biće ključna za projekat.


Thatcham Research - Thatcham Research je osnovana od strane industrije osiguranja motornih vozila 1969. godine, sa specifičnim ciljem da ograniči ili smanji troškove potraživanja od auto-osiguranja uz održavanje sigurnosnih standarda. Zadatak kompanije biće da obezbedi rešenja koja pružaju sigurnost u slučaju sudara, kao i planove osiguranja.


toyota hilux